Over mij

Mijn foto
Groningen, Netherlands
Ik ben John Koster. Geboren in 1960 in Canada. In 1965 naar Nederland verhuisd. Getrouwd, 3 kinderen (zoon 1997, 2 dochters 2003). Eind 2009 begonnen met schrijven. Alle bijdragen op deze weblog zijn door mij, onder eigen naam of Papagoose, geschreven, tenzij uitdrukkelijk door mij anders vermeld. Mijn profielfoto is een afbeelding van een grote Canadese gans en is gemaakt door Andreas Trepte www.photo-natur.de bron: Wikipedia.

dinsdag 24 maart 2015

Goedkeuring


We zitten goed en wel op de koningsblauwe pluche stoelen in de grote zaal van het Academiegebouw, als mijn telefoon trilt. Een whatsapp bericht van onze dochter. Dat kan ik nog net lezen en beantwoorden voordat de introductiedag voor ouders van aankomende studenten aan de RuG begint.

Mogen we een eitje bakken
Ga je gang wel alles opruimen

Onze dochters van bijna twaalf vragen bijna overal goedkeuring voor. We hebben thuis natuurlijk bepaalde regels. Toch proberen we hier flexibel mee om te gaan en we proberen ze eigen initiatief en verantwoordelijkheid bij te brengen.

Het vragen van goedkeuring zal ergens vandaan komen. Zijn we te streng? Durven ze niet zelf beslissen? Weten ze niet zeker of het wel mag? Zijn ze bang dat we boos worden als ze iets ongevraagd doen?

Het vragen van goedkeuring gebeurt vooral als wij niet thuis zijn. Een greep uit de whatsapps die we dan krijgen.

Mogen wij Merlin kijken
Mogen we er nog een kijken
Mag ik pannenkoeken bakken als we niks weten te eten
Mogen we zo’n choco koekje
Oké en mogen J J M en H ook want die komen net binnen gelopen

Op het werk doen we hetzelfde. Goedkeuring vragen. We gaan zelfs een stap verder. Het bewijs van goedkeuring slaan we het liefst ergens op. Om narigheid achteraf te voorkomen. Om bewijs te hebben. De whatsapps van onze kinderen gooien we regelmatig weg.

Een kwartiertje later trilt mijn telefoon opnieuw. We zitten juist een interessant filmpje te kijken over hoe mooi de stad Groningen is. Toch even stiekem lezen.

Mmmmmm lekker ondbijtje

Gelukkig hebben ze meer gedaan dan een simpel eitje bakken. En dat zonder goedkeuring te vragen.

4 opmerkingen:

 1. Gaat oudste kind studeren?
  Is Stad nog steeds zo mooi of is er de laatste jaren veel veranderd?
  Dat goedkeuring vragen komt al lezend niet als onzeker over. Het lijkt eerder even contact zoeken. Whatsappen werk het ook in de hand.
  Ik merk het aan 14-jarige kleindochter die om de klipklap om niets whatsappt met haar moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klopt. Biologie aan de RuG.
  Tja, die whatsapp gaat maar door, ook als ze al in bed liggen. Gelukkig liggen de telefoons dan beneden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk om te lezen dit John. En inderdaad dit is ook op het werk zo!! ik zeg wees af en toe dwars en leef je leven als jij wilt. Lekker tegen alles in en maling aan wat en hoe het moet. Heerlijk recalcitrant :-).......

  BeantwoordenVerwijderen