Over mij

Mijn foto
Groningen, Netherlands
Ik ben John Koster. Geboren in 1960 in Canada. In 1965 naar Nederland verhuisd. Getrouwd, 3 kinderen (zoon 1997, 2 dochters 2003). Eind 2009 begonnen met schrijven. Alle bijdragen op deze weblog zijn door mij, onder eigen naam of Papagoose, geschreven, tenzij uitdrukkelijk door mij anders vermeld. Mijn profielfoto is een afbeelding van een grote Canadese gans en is gemaakt door Andreas Trepte www.photo-natur.de bron: Wikipedia.

donderdag 29 november 2012

Aarde


Ergens in de stad waar ik woon heb ik een kavel gekocht. Ik heb er voor betaald. Dit betekent dat ik eigenaar ben van een stukje Aarde. De grond is van mij!

Er staat ook een huis op die kavel. Dat huis is mijn eigendom, want het is gebouwd door een aannemer die daarvoor geld van mij heeft gekregen.

Nu is mij één ding niet duidelijk. Mijn kavel is 6 bij 35 meter, dus 210 m2.
Maar tot welke diepte is de grond van mij?
1 meter?
5 meter?
En is de lucht boven de kavel ook van mij?
En zo ja, tot welke hoogte dan?

De heipalen die in de grond werden geslagen om het huis te bouwen zijn volgens mij 9 meter lang. Ik mag dan aannemen dat de grond tot 9 meter diepte van mij is, anders zitten mijn heipalen in andermans grond. Misschien is de grond op 9 meter diepte wel van niemand. Of van de gemeente waarin ik woon. En worden mijn heipalen daar gedoogd. En als de grond op 9 meter diepte van de gemeente is, of van de provincie of van Nederland, tot welke diepte is dat dan?
20 meter?
100?

Je vraagt je misschien af waar ik me druk over maak. Maar dit vraagstuk houdt mij bezig.

In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn grote stukken grond in het noorden van Canada teruggegeven aan de oorspronkelijke bevolking, de Inuït. Maar deze mensen kennen het begrip grondeigendom niet. Ze hadden geen grond en hebben het in hun ogen nog steeds niet. Ze gebruiken het, leven en wonen er op, zorgen er voor.

Toen de Canadese regering haar edelmoedige daad stelde en de grond teruggaf, werd ze dan ook totaal niet begrepen door de nieuwe eigenaren.
In hun verbaasde blikken stond te lezen:
“Were these lands yours to give in the first place?”

Toch ben ik blij met mijn stukje Aarde.Schrijfveer "Aarde"

4 opmerkingen:

 1. Tja, daar vraag je wat. Hoe diep gaat het eigendom? Nooit over nagedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu kijkt u eens:
  Artikel 20Eigendom van de grond

  1.De eigendom van de grond omvat, voor zover de wet niet anders bepaalt:
  a. de bovengrond;
  b. de daaronder zich bevindende aardlagen;
  c. het grondwater dat door een bron, put of pomp aan de oppervlakte is gekomen;
  d. het water dat zich op de grond bevindt en niet in open gemeenschap met water op eens anders erf staat;
  e. gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verenigd, hetzij rechtstreeks, hetzij door vereniging met andere gebouwen en werken, voor zover ze geen bestanddeel zijn van eens anders onroerende zaak;
  f. met de grond verenigde beplantingen.
  (wat kunnen bibliothecaresses toch goed googelen hè?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik ben geheel gerustgesteld; punt b. vind ik nog wel vaag: de daaronder zich bevindende aardlagen? Wow, hoe diep gaat dan dan?
   Bedankt voor het uitzoeken.
   Je hebt niets kunnen vinden over de luchtlagen erboven?

   Verwijderen