Over mij

Mijn foto
Groningen, Netherlands
Ik ben John Koster. Geboren in 1960 in Canada. In 1965 naar Nederland verhuisd. Getrouwd, 3 kinderen (zoon 1997, 2 dochters 2003). Eind 2009 begonnen met schrijven. Alle bijdragen op deze weblog zijn door mij, onder eigen naam of Papagoose, geschreven, tenzij uitdrukkelijk door mij anders vermeld. Mijn profielfoto is een afbeelding van een grote Canadese gans en is gemaakt door Andreas Trepte www.photo-natur.de bron: Wikipedia.

vrijdag 24 september 2010

With the works

Het is een uitdrukking die is meegekomen uit Canada, “with the works”. Net als in de Verenigde Staten is in Canada de hamburger volksvoedsel nummer één. En een hamburger “with the works” betekent het ultieme vreetgenot. Een hamburger met alles erop en eraan. De twee ingrediënten die de Canadese hamburger onderscheiden van de Hollandse zijn relish en piccalilly. In geen enkel opzicht lijkt deze hamburger op die je krijgt bij the big M of B King.

Toen ik met mijn ouders en zus in 1965 terugkeerde naar Nederland hebben we deze hamburger uit Canada bij wijze van spreken in de hutkoffer meegenomen en liefdevol omarmd. Gasten konden er niet aan ontkomen. Iedereen moest meegenieten van een hamburger with the works.

“Jongens, wat zullen we dit weekend eten? Zondag doen we Hollandse pot, maar wie heeft een idee voor zaterdag?”
“Burrito’s!”
“Nee, hamburgers.”
“Ja, hamburgers!”
“Oké, hamburgers it is.”

Voor acht hamburgers hebben wij met ons vijven aan 500 gram rundergehakt genoeg. De hamburger hoeft echt niet 100 gram te wegen. Een zakje hamburgerkruiden erdoor en een eitje. De kunst is de hamburgers zo plat mogelijk te krijgen, omdat ze altijd in de koekenpan dikker worden.

Verder hebben we vier eieren nodig. Een blikje ananasschijven, 10 stuks. Sla en twee of drie tomaten in mooie, dunne plakken gesneden. Plakjes kaas en natuurlijk grote witte bollen. Het is toch al ongezond, dus geen bruine bollen.

De hamburgers en de eieren worden gebakken. Ondertussen doen we de plakjes tomaat, blaadjes sla en de ananasschijven in aparte bakjes. De plakjes kaas komen op een bordje. De witte bollen snijden we alvast door en doen we in een broodmandje. Als de hamburgers en de eieren klaar zijn, zetten we alles op tafel. Plus flessen cola, nobubbles, ice tea, de mayo, curry en ketchup. En vijf grote, platte borden. Geen bestek! Hamburgers with the works eet je met je handen. En niet te vergeten de keukenrol.

Een hamburger with the works stel je als volgt samen. Je kunt ingrediënten weglaten, als het je allemaal te veel wordt. Een doorgesneden bolletje, een paar blaadjes sla op één kant, hamburger erop. Stukje gebakken ei, plakje kaas, ananasschijf, tomaat. De andere kant van het bolletje smeer je in met mayo, curry en/of ketchup naar keuze. Als alles op elkaar gestapeld is, dan is de hamburger ongeveer twaalf centimeter dik. Dus even goed de boel pletten en smullen maar!

Na een half uur schransen, het slagveld overziend, buiken we altijd even lekker uit.

3 opmerkingen:

  1. Allemachtig. Ik zou niet eens een halve op kunnen. En waar is de piccalilly gebleven?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hebben nooit in Nederland de juiste piccalilly kunnen vinden. Dus hebben we het uit het recept geschrapt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De piccalilly is hier veel zoeter inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen