Over mij

Mijn foto
Groningen, Netherlands
Ik ben John Koster. Geboren in 1960 in Canada. In 1965 naar Nederland verhuisd. Getrouwd, 3 kinderen (zoon 1997, 2 dochters 2003). Eind 2009 begonnen met schrijven. Alle bijdragen op deze weblog zijn door mij, onder eigen naam of Papagoose, geschreven, tenzij uitdrukkelijk door mij anders vermeld. Mijn profielfoto is een afbeelding van een grote Canadese gans en is gemaakt door Andreas Trepte www.photo-natur.de bron: Wikipedia.

donderdag 6 december 2012

Over eten en drinken; 583 Whiskey in the Jar

Klik op het plaatje om Whiskey in the Jar te luisteren, nr 583 in de Top2000 van 2012

Op zijn tijd drink ik graag een glaasje whiskey of whisky. Het liefst een zachte Ierse whiskey of een single malt Schotse whisky, of dat nu een Speyside is of een Islay, dat hangt van mijn stemming af op dat moment.

De oplettende lezer is nu al iets opgevallen. Whiskey of whisky? Iets wat ik al wist, maar voor de zekerheid gegoogled (?) heb: over het algemeen wordt voor de Schotse variant “whisky” geschreven en voor de Ierse en Amerikaanse soorten “whiskey”.

Dit wetende vind ik het vreemd dat de Ierse band Thin Lizzy op de meeste afbeeldingen die ik kon vinden “whisky” schrijft. In de lijst van de Top2000 staat wel “whiskey”.

Ach ja, het zal niet zo belangrijk zijn, als het maar smaakt. En let op: single malt Schotse whisky drink je zonder ijs. De enige toevoeging die is toegestaan is een drupje water. Whiskey on the rocks is iets voor Amerikanen.

Ten slotte, de herkomst van het woord whisk(e)y is het Keltische “uisge beatha” en betekent levenswater of heilig water.

4 opmerkingen:

 1. Amerikanen hebben geen verstand van drank.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nog nooit opgelet op die verschillende schrijfwijzes van whisk(e)y. maar ja, ik drink dan ook geen alcohol.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geef mij maar Gary Moore! (twee o's!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk gelijk geluisterd naar Gary Moore (live 2010) met Eric Bell. Mooi !

   Verwijderen