Over mij

Mijn foto
Groningen, Netherlands
Ik ben John Koster. Geboren in 1960 in Canada. In 1965 naar Nederland verhuisd. Getrouwd, 3 kinderen (zoon 1997, 2 dochters 2003). Eind 2009 begonnen met schrijven. Alle bijdragen op deze weblog zijn door mij, onder eigen naam of Papagoose, geschreven, tenzij uitdrukkelijk door mij anders vermeld. Mijn profielfoto is een afbeelding van een grote Canadese gans en is gemaakt door Andreas Trepte www.photo-natur.de bron: Wikipedia.

vrijdag 14 december 2012

Over vrijheid; 2000+ Find the Cost of Freedom

Klik op het plaatje om te luisteren naar Find the Cost of Freedom, helaas niet in de Top2000 van 2012

Als ik het woord vrijheid hoor, moet ik altijd denken aan de strijd die de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika hebben moeten leveren om zich een plekje op deze aarde toe te eigenen. Over de misdaden die gepleegd zijn hoef ik niet verder uit te weiden. Die kennen we allemaal in meer of mindere mate.

Keer op keer werden gesloten verdragen geschonden en de stammen teruggedrongen. Na onze vakantie in Canada in 1999 schreef ik een gedicht over de mensen in Wikwemikong, een plaats op Manitoulin Island in Lake Huron. Ik moet ook denken aan Wounded Knee, aan de Inuït in het noorden van Canada en de oorspronkelijke bevolking van Australië en Nieuw-Zeeland.

Vrijheid wordt duur betaald.
In de film The Last of the Mohicans zijn de woorden van Chingachgook aan het einde aangrijpend en hebben profetische waarde.

In de Top2000 kon ik niet een nummer vinden wat ik hier het beste bij vind passen. Ik moest denken aan Wounded Knee van Redbone, maar heb uiteindelijk gekozen voor het prachtige nummer van Crosby, Stills, Nash & Young, geschreven door Stephen Stills, Find the Cost of Freedom. Als je op het plaatje hierboven klikt, dan kun je luisteren naar een originele versie. Klik je hier dan krijg je een prachtige live uitvoering tijdens een concert van David Gilmour (Pink Floyd), met Crosby en Nash.

Find the cost of freedom, buried in the ground
Mother earth will swallow you, lay your body down

5 opmerkingen:

 1. Mooi logje. De link achter het plaatje doet het alleen niet bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stuk! Realiseer me dat ik vroegah altijd "find the coast of freedom" heb verstaan, past best wel bij jouw betoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha. Ik heb de DVD van David Gilmour "Remember that night".
  In het bijbehorende boekje heeft Mr. Gilmour bij dit nummer een aantekening gekrabbeld:

  Find the coast of Sweden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herinner me dat gedicht en mijn reactie. Ook nu weer gelezen.
  Kippenvel bij Gilmour, Crosby en Nash

  BeantwoordenVerwijderen