Over mij

Mijn foto
Groningen, Netherlands
Ik ben John Koster. Geboren in 1960 in Canada. In 1965 naar Nederland verhuisd. Getrouwd, 3 kinderen (zoon 1997, 2 dochters 2003). Eind 2009 begonnen met schrijven. Alle bijdragen op deze weblog zijn door mij, onder eigen naam of Papagoose, geschreven, tenzij uitdrukkelijk door mij anders vermeld. Mijn profielfoto is een afbeelding van een grote Canadese gans en is gemaakt door Andreas Trepte www.photo-natur.de bron: Wikipedia.

zondag 13 maart 2011

Bananenbladerendoos


Bananen en dozen blijven mij achtervolgen. Het lijkt of die twee onafscheidelijk zijn. Een aantal maanden geleden heb ik me opgewonden over de bananedoos, die kinderen mee naar school krijgen om hun banaan heelhuids op school te krijgen. Ik verbeeld me dat de bananedoosdictatuur toeneemt. ’s Ochtends op de school van de kinderen constateer ik dat het aantal bananedozen gestaag groeit. Het zijn gelukkig wel het meest gele dozen. Eén van mijn dochters heeft een rode, maar die zou nu uit de toon vallen. Deze rode doos ligt bij ons thuis ongebruikt in de kast.

Ik loop met Johanna en kinderen in een grote bouwmarkt. Spulletjes kopen om ons huis verkoopklaar te maken. De kinderen leven zich helemaal uit om ons te bespioneren. Op zoek naar een leuke plant, die een mooi plaatsje bij de voordeur moet krijgen om potentiële kopers over de streep te trekken, loop ik tegen een pot aan met grote groene bladeren er in. Bananenblad, lees ik op het kaartje. Ik kijk schichtig om me heen of ik misschien meer tekenen ontdek van een bananensamenzwering. Gelukkig zie ik alleen mijn kinderen, die zich in het naastgelegen gangpad angstvallig proberen onzichtbaar te maken. Ik speel het spel mee. Ik doe net of ik ze niet zie. Ik haal opgelucht adem. Het gevaar is voorlopig geweken.

Weer thuis sla ik de krant open bij een willekeurige pagina. Mijn blik wordt getrokken naar een foto. Ik lees met belangstelling het bijbehorende artikel. Zie je wel, ik heb gelijk. Nu willen ze dode mensen ook al in bananedozen stoppen. Nee, laat ik het goed zeggen: bananenbladerendozen. Met twee tussen-ennen, want de doos wordt gemaakt van meerdere bladeren van tientallen bananen.

Het bedrijf dat deze dozen maakt heet Ecoffins, dat pretendeert volledig natuurvriendelijk te produceren. De dozen van bananenbladeren zijn er in twee varianten, een ronde en een traditionele. De traditionele is voorgevormd, zodat het lichaam er maar op één manier in kan. Mocht het lichaam niet geheel passen, dan kun je altijd de voeten eraf zagen. In de ronde doos lig je iets flexibeler, je hebt iets meer bewegingsvrijheid. Wil je je bijvoorbeeld eens omdraaien, dan is daar ruimte voor.

Het vooruitzicht om later in een groene doos te liggen spreekt me vreemd genoeg toch aan. Moet ik eerst mijn bananenbladerendozenfobie overwinnen. Daar word ik momenteel voor behandeld.

6 opmerkingen:

 1. De doos op de foto vind ik eigenlijk best mooi. Hij ziet er comfortabel uit. Hoeveel gewicht kan hij dragen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. www.ecoffins.uk.co
  voor ook nog andere modellen.

  Je bent hoop ik nog lang niet van plan er één nodig te hebben?

  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha prachtig geschreven (je kan natuurlijk ook krom gaan liggen inde kist net als een... )
  Suc6 met t overwinnen van je bananen fobie haha

  Groetjes Famke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En dan bij de uitvaart de bananenboatsong van Harry Belafonte.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ram, moet zijn:

  www.ecoffins.co.uk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Papagoose trouwens (ik reageer even hier) ik heb die Fly away home wel gezien, ooit op tv

  BeantwoordenVerwijderen